Zde je místo pro předávání včelařských zkušeností, pro diskuze na včelařská témata ohledně např. ošetřování včel proti nemocem či péče o včely. V žádném případě diskuse nesmí obsahovat inzerci!
Prosím o zachování pravidel slušnosti, o zveřejňování jména a příjmení přispívatele. Připomínám, že včelaři se navzájem oslovují jako přítel či přítelkyně, snažme se tyto pojmy v praxi naplnit, a snažme se ve svých příspěvcích nebýt jízliví, a nenapadat se navzájem.
Pokud máte nějaké připomínky k činnosti základní organizace, tyto, prosím, směřujte přímo výboru základní organizace, např. prostřednictvím jednatele či jiného funkcionáře, případně je předneste na výroční členské schůzi.
Pokud chcete přispět celým odborným článkem nebo je Váš příspěvek příliš dlouhý, pošlete nám jej na e-mail vcelari@gmail.com a my ho přidáme na stránky.
Komentáře
Přehled komentářů
Milý Pavle, marně jsem hledal tvůj názor na mnou položený dotaz. Takze nevím proc se dožaduješ odpovědi!!!
včelí královna
(Pavel, 5. 10. 2008 14:10)Příteli Strako, dlužíte nám odpověď na Vámi zadanou otázku ohledně krmení včelí královny.
Jirka
(Co mě schází ke spokojenosti, 3. 10. 2008 11:50)
S přibývajícím špatným počasím brousím více na webu a narazil jsem na 3 akce, které by mohly zajímat více včelařů, protože jsou v okolí.
1/ Výstava včelařství v Ostravě
2/ Výstava zlepšovatelů ve včelařství, Bratislava
3/ Jistá firma /70km / pořádá včelařské přednášky a kurzy ohledně konstrukce a výroby úlů.
To je v říjnu. A další jsem ani nezjišťoval. Takže takovéto nabídky akcí, soustředěné na jednom místě našich stránek by jistě zajímaly více lidí. Přeji hezký den. Jirka
co ty včelaři, občane ?
(Jirka, 1. 10. 2008 12:43)Nevím, zda občas neposloucháte ČR 2-Praha a jeho dopoledního hosta v 8.30. V tomto týdnu se účastnil MUDr. Beneš, neurochirurg z Prahy. Přivezl si hodně zážitků a informací ze 2 lékařských seminářů v USA. Pro mě byla zejména zajímavá informace o správnosti názorů mezi jednotlivcem a skupinou lidí. Z uvedené diskuse / a předchozího výzkumu / vyplynulo,že skupina informovaných lidí do dané problematiky navrhne s 90-95% pravděpodobností správné řešení. Na rozdíl od jednotlivce, kde jen mimořádně erudovaní mají srovnatelné procenta úspěšnosti. Takže " více hlav , více ví " je potvrzeno....Což je pro kolektivní hledání řešení dobrý závěr s tím, že odpovědnost s rozhodnutím stejně musí převzít oprávněný jedinec. A to je přirozeně ve všem lidském konání. A tím jsme zase také u včel. Přeji hezký den. Jirka
Ještě k medu
(Jirka, 28. 9. 2008 22:34)Nevím co si o celé této diskusi mám myslet. Mám přítele Straku z uvedených diskuzí docela rád, ale nějak se nemohu zbavit pocitu, že se by rád držel první a poslední slovo. I když asi má, nebo měl mnohokrát pravdu, tak to neznamená, že by ostatní, třeba méně zdatní v těch či oněch věcech nemohli mít dobré nápady, nebo jiné názory. K tomu by právě měly také sloužit uvedené stránky. O to více mě překvapilo, že se chce trochu odmlčet a nepodněcovat další včelaře k vlastnímu zamyšlení, kde je asi pravda, co je asi důležité a co méně podstatné. A pokud jde o případné normy na víno, ovocné pálenky atd., tak si domnívám, že také existují, ale nikdo s nimi obvykle uvedené soutěže nezahajuje. A pokud jsou podmínky splnění určitých norem vstupem do jiné soutěže, pak je podle mne chyba na straně včelařů, ohánějících se diplomem z naší soutěže o nejlepší med. Co by pak přítel Straka namítal např. na rozdílná rozhodnutí soudu 1.instance a následně po odvolání na zcela opačné rozhodnutí soudu vyššího. Zde by právě měla nastoupit debata v odborné i věcné rovině, tak až se stanoviska více-méně blíží, až sjednotí. Ale ani to není podmínkou. Takže přeji hezký den, tak jako byl dnešní sv. Václava. Jirka
Ještě k medu
(Straka, 27. 9. 2008 22:07)Příspěvek Jirky je jasným důkazem nepochopení medového hodnocení. Srovnávat ho s hodnocením vína,slivovice,či dokonce zelí je naplnění příslovečného srovnávání jablek s hruškama. zatímco slivovice, či zelí je výrobek toho kterého hospodáře a proto každý přidává dochucovadla podle svého s cílem dosáhnout odlišnosti a chuti, tak med je výrobek včel a včelař NESMÍ zdůrazňuji nesmí nic přidávat, ubírat neb jinak dochucovat. Na med je totiž norma ČSN.Může pouze ve vhodný okamžik vytočit za podmínek , které splňují hlavně hygienické podmínky a v těch také skladovat Ale k té soutěži obviňovat mne že chci shazovat soutěž je hodně scestné. Tak zaprvé byl jsem to já, který soutěž ve Zlíně zavedl a z počátku organizoval. Záhy jsem ale zjistil, že včelaři účastí a hlavně umístěním získávají dojem, že jejich med je kvalitní a tudíž vyhovuje normě. Nebyly vyjímky, že se s papírem ze soutěže oháněli ve výkupu a dožadovali se vyšší ceny, právě na základě tohoto papíru. Ze se jim výkupci vysmáli bylo normální ale oni to nedovedli pochopit. A vznikalo rozčarování !A stačilo málo třeba o jeden stupen vyšší obsah vody a výkupce již byl na koni a s cílem srazit cenu hriozil nevykoupením.Proto s cílem neklamat včelaře a situaci uvést na pravou míru jsem prosazoval nazvat soutěž O nejchutnější med. Ale narazil jsem. V duchu dobře známého a oblíbeného populismu se nechal název nejlepší med. Takovou soutěž organizuje ČSV a poslání vzorku stojí myslím cca 500 Kč. Právě proto, že se tam dělají i jiné laboratorní kontroly které jsou již složité a zdlouhavé. Ale má-li se říci, že to je dobrý, ev. nejlepší med pak to je nutné. A protože takové zkoušky nejsme schopni dělat tak tento titul nemůžeme používat !! Copak to je tak těžké pochopit.Navrhuji aby takový "Nejlepší med ze Zlína byl poslán do Prahy jak ho ohodnotí tam_? Ale nejchutnější med je správné hodnocení vyplývající z provedeného hodnocení v našich podmínkách.A ještě se ohradím proti nařčení mé osoby ze zhazování soutěže. Ač nesouhlasím s názvem tak jsem vždy zhotovil pro soutěž diplomy s názvy se kterýmy nesouhlasím. Protože vidím, ze ani mé troufám si říci podněcující snad až iritující náměty nevyvolávají odezvu loučím se se stránkami ZO ČSV Zlín a nechávám prostor pro ostaní.
Hodnocení medu a těch, co nám jej nosí
(Brtník, 27. 9. 2008 21:46)
Jirka má pravdu, košty vína a jeho hodnocení také nezjišťují obsah chemických látek v něm, ale především jeho vůni, chuť a vzhled; při hodnocení kysaného zelí se také nezjišťuje jeho obsah dusičnanů.
Jak se vám v této době jeví včely? Dneska jsem je zazimovával, zdají se mi být letos v porovnání s jinými roky mimořádně silné. Také dnes nosily spoustu pylu...
Za dva týdny je začínáme fumigovat Varidolem, dle rozhodnutí okresní veteriny se letos bude fumigovat třikrát. Doufám, že nám k tomu bude přát i počasí.
Ještě k hodnocení medu
(Jirka, 27. 9. 2008 10:41)Domnívám se, že přítel Straka asi neviděl dlouholeté soutěže v koštu vína, slivovice, nebo i v ochutnávce zelí. Chuťové, čichové a jiné vjemové buňky jsou mimořádně vnímavé na cokoliv v okolí. takže mluvit o nějakém hodnocení "stylem oblizování" nelze jako o méně kvalitním. . Jedině s tím, že chci shazovat celou akci. Je jasné, že lidské atributy hodnocení jsou vždy subjektivní, ale to je ve všem našem konání. A to přirozeně závisí na našich vlastnostech a v případě jakékoliv komise, tak na jejich schopnostech. Přirozeně, že jakékoliv měření vám srovná cokoliv, ale už nic neřekne o dojmu, chuti atd. Je to jako srovnávání statistických údajů / tj. řeči suchých čísel / a průzkumů veřejného mínění, které napoví více....Přeji hezký den. Jirka
Ještě k hodnocení medu.
(Straka, 26. 9. 2008 22:17)Nic neomlouvá organizátory. Jestli neměli jak stanovit objektivní hodnoty přihlášených medů v minulých soutěžích. tak neměli soutěž nazývat O nejlepší med. Je to klamání veřejnosti a samotných včelařů. Hodnocení medu se nedá dělat "oblizováním". Jinak chválím předsedu, že za podmínky, kdy nikdo nechce pomoci s organizováním soutěže tak tuto zrušil.Včelaři si musí uvědomit,že vedení tedy výbor nejsou jejich sluhové ale že musí také pomoci Nechce -li nikdo pracovat, tak nic nebude - a neplatí to jenom o medové soutěži
Hodnocení medu
(Pavel Šimeček, 26. 9. 2008 21:51)Při čtení mého příspěvku jsem si uvědomil, že by se někdo mohl domnívat, že tím, kdo soutěž minulý rok pokazil, byl přítel Okál. Tak tomu skutečně není, př.Okál pouze letos odmítl soutěž spoluorganizovat. Tolik na vysvětlenou.
Hodnocení medu
(Pavel Šimeček, 26. 9. 2008 21:47)
S příspěvky ing.Straky (mimo posledního) plně souhlasím. To je také důvod, proč se v letošním roce soutěž "O nejlepší med" neuskuteční. Co se týká stanovení obsahu vody, bylo ing.Strakovi před rokem nabídnuto, aby jej měřil a není vinou organizátorů soutěže, že obsah vody v medu měřen nebyl.
Vždy jsem zastával názor, jak ing.Straka v posledním příspěvku píše, že soutěž je hodně objektivní a nelze ji ovlivňovat. Bohužel lidský faktor je někdy nevyzpytatelný a můžu zde říci, že jsem jej hrubě podcenil. I přesto jsem bojoval za zachování této soutěže (s vyloučením možnosti chyby,která se stala před rokem), ale nenašel jsem spoluorganizátora této soutěže, který by nahradil přítele Okála. Najde-li se někdo, kdo by jej příští rok nahradil (letos už to nejde, soutěž byla definitivně na zářijové seanci odvolána), budu rád a soutěž bude opět pokračovat. Tak kdo se přihlásí???
Přeji všem hezký večer.
Hodnocení medu
(Straka, 26. 9. 2008 20:08)Ještě stále mám v paměti jak předseda tvrdil, jak jeb soutěž objektivní, jak nemohla být nikým ovlivňovaná a jak získané výsledky odrážejí přesně skutečnost. No vida jak to je doopravdy. A to jsem jenom tvrdil, že soutěž by se měla jmenovat "O nejchutnější med" protože přihlášené medy prošly jenom chuťovým hodnocením !!! Ani tak jednoduchá zkouška jako stanovení obsahu vody nebyla provedena, takže klidně mohl vyhrát med s vyšším než povoleným obsahem vody. O podvodech v komisi jsem ani neuvažoval. Jestli se něco takového potvrdilo, pak viník a zřejmě je znám by měl pohár vrátit a být NAVŽDY !!!! vyloučen z podobných soutěží - pokud tedy ještě někdy budou
Hodnocení medu
(Straka, 25. 9. 2008 22:06)
Na seanci jsem nebyl tak nevím - bude soutěž nebo nebude ?
A k tomu hodnocení, pokud tomu tak je tak by ten kdo dává do soutěže nesměl být v komisi. Ale zase narážíme na to že do komise nikdo nechce. Kdysi jsem tam prosadil žáky včel. kroužku, , kdy toto obvinění padlo, ale zase bylo zle protože údajně děti nemohou hodnotit. A přitom oni tam byli z nedostatku jiných lidí. Tak se to točí stále okolo toho jednoho- nechuti púracovat
Hodnocení medu
(Jirka, 25. 9. 2008 21:59)Také si myslím, že soutěž v kvalitě medu je dobrá věc s delší místní tradicí. Bohužel jak bylo dnes řečeno na seanci, tak pravidla pro zvolení člena hodnotitelské komise nebyla jednoznačná, neboť umožňovala účast s vlastními vzorky, byť označenými čísly, a tento uvedený člen si snadno zapamatoval čísla svých vzorků v soutěži, kterým pak přiděloval nezvykle vysoká hodnocení. K tomu bych rád dodal, že jakékoliv volby se dají upravit, když jste v hodnotitelské komisi. A získaný pohár za vítězství se tak dobře vyjímá ve vitrině...?, že ?
Hodnocení medu
(Straka, 25. 9. 2008 21:27)Ke zpravě Pavla je třeba říci, že nevím jaké neobjektivnosti z minulého roku má na mysli. To by se mělo jasně říci, aby se eventuelně mohly vyeliminovat. Pokud já vím tak problém byl v tom, že nikdo to nechtěl dělat. tedy starý problém- všechno by se mělo dělat ale at to někdo udělá.
Hodnocení medu
(Pavel, 25. 9. 2008 21:05)Prosím výbor ZO ČSV Zlín, aby nerušil v letošním roce soutěž v hodnocení medu. Domnívám se, že lze zabezpečit objektivnost v hodnocení medu tak aby se neopakovaly problémy z loňského roku.
Ještě k HMF
(Straka, 22. 9. 2008 21:35)K odkazu, který uvedl PAVEL jen tolik, že stačí ve vyhledávaci např v Seznam zadat klíčové slovo Hydroxymetylfurfural a hned vyskočí několik odkazů. Podle mne ten HMF je sice škodlivý zdravotně ale v mniožstvích jaké se mohou vyskytovat v medu to je zanedbatelné. Asi tak jako v jádrech merunkových pecek je jedovatý kyanid a přesto se dávají do kompotů. Pokud se jich nenajíme k prasknutí tedy tech jader tak žádné obavy. HMF vzniká tepelným zahříváním cukrů a pak se musí vyskytovat v každékm sladkém pečivu, v každé vařené sladké tekutině. Vzniká otázka, proč se tedy o něm mluví v případě medu. Je to totiž poměrně lehce stanovitelný ukazatel zahřívání a skladování medu. A toto zahřívání zvláště na vyšší teplotu než 50 st. ničí jiné hodnoty a sice enzymy a možná i jiné cenné složky, které odlišují med od prostého roztoku jednoduchých cukrů. Takže HMF není látka, která by ohrožovala lidské zdraví ale její obsah, hlavně zvýšený obsah nám říká - pozor s tímto medem bylo zacházeno nešetrně a je to již jiný med než jaký včely nasbíraly.
HMF a zdravotní riziko
(Pavel, 20. 9. 2008 10:28)
Na níže uvedené adrese je možné se dočíst o zdravotních rizikách při požívání HMF.
http://www.toxi.szm.sk/Rf2004/028_Kalabova.pdf
Díky všem účastníkům za oživení stránek zlínských včelařů aspoň diskuzí!
Poslední komentáře
(Brtník, 18. 9. 2008 21:46)
Děkuji př. Liberové za nalezení článku o obsahu HMF v medovině. Dokážete někdo říct, jak HMF škodí (a zda vůbec škodí) lidskému zdraví?
Včelařské sny se mi bohužel nezdají (ale rád bych). Jaké sny se mi zdají, to zde raději ani nebudu uvádět (jsou to většinou hrozné nesmysly).
Pro vylepšení našich stránek můžeme všichni, kdo je navštěvujeme, udělat hodně, stačí chtít. V to s Jirkou doufám.
Co se týká nynějšího chladného počasí, je pro včely velmi výhodné, protože matky zastaví plodování (pokud ovšem již včelař včely "starostlivě" neuteplil). Díky tomu by včely kolem 10. října, kdy začneme ošetřovat Varidolem, mohly být bez plodu a tudíž po ošetření i bez varroázy.
Jak jste na tom, drazí přátelé, se zásobami medu? Přestože jsem zhruba před měsícem měl medu velmi slušné zásoby, zaznamenal jsem v posledních dnech nebývalý zájem o med a zdá se, že koncem letošní zimy bude mít málokdo co prodávat.
sledovanost roste
(Jirka, 18. 9. 2008 10:08)Jak jste si jistě všimnuli, tak návštěvnost stránek roste. A to je dobře. Časem se vylepší i oboustranná kvalita. Samosebou že příspěvků a přispěvatelů, a o adminovi ani nemluvě.Zdraví jirka
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26
Včelí královna
(Straka, 7. 10. 2008 9:16)